Iniciativa Barcelona Open Data neix per divulgar, formar i promoure la emprenedoria basada en Dades Obertes. Som el node de Barcelona de l’Open Data Institute (ODI) i oferim formació amb acreditació internacional per l’ODI en exclusiva a Catalunya. Un dels nostres objectius és formar a professionals de les dades obertes per això oferim formació per a organitzacions «in company» i formació oberta al públic.

Les empreses cada vegada més necessiten perfils de professionals formats en gestionar i analitzar la “nova matèria prima”, les Dades. Aquesta és una de les nostres funcions, formar a professionals de l’Open Data o les dades obertes. 

Fonamentalment tenim dues línies de formació: governança i business. Tots els nostres mòduls i certificats de Governança Open Data, orientats per les persones que treballen a l’Administració Pública, persones que volen ajudar a l’Administració Pública a publicar les seves dades o persones que volen treballar amb les dades obertes des d’una perspectiva ciutadana. L’altra gran línia de formació és la de Business Open Data, mòduls i certificats de formació orientats a la reutilització de les dades obertes o informació del sector públic per part de les empreses. Oferir eines a profesionals i àmbits amb un alt component de dades (big data, business intelligence, transformació digital, data driven …) que volen icnorporar ús de les dades obertes públiques.

En l’àmbit de la Governança pots cursar fins a 15 mòduls i diferents certificats i titulacions:

En la branca de Business pots cursar els següents certificats:

Hem dissenyat alguns certificats especialitzats dels quals organitzem alguna edició concreta de manera puntual:

Tenim tres centres de formació: el Cibernàrium (al edifici del 22@), un altre al Citilab de Cornellà de Llobregat (a peu del tràmvia) i l’últim a Tarragona (a Tarragona Impulsa). Aquest és el mapa de la nostra oferta formativa a cada centre:


Formació sobre open data, dades obertes, conceptes, eines – neteja, visualització, geolocalització, mapes- , técniques, lleis sobre accés i us de dades obertes ( dret d’ accès a la informació, lleis transparència). Gestió i reutilizació de la informació del sector public – RISP -, informació pública disponible, gratuita i amb llicències de lliure reutilizació, dades útils per a analisi de dades, business intelligence, empreses data driven.